Prvý McDonald's na svete otvoril svoje dvere pred 75 rokmi

15.05.2015 Celý región

San Bernardino/Bratislava 15. mája (TASR) – Prvá reštaurácia McDonald's bola v San Bernardine v americkej Kalifornii otvorená 15. mája v roku 1940.

Spoločnosť McDonald's patrí k najznámejším reštauráciám s rýchlym občerstvením a taktiež je jednou z najväčších firiem sveta. Prvú reštauráciu s ikonickým žltým M otvorili bratia Richard a Maurice McDonaldovci.

Svetoznáma spoločnosť má korene v meste San Bernardino v americkej Kalifornii. V roku 1940 ju založili bratia Richard a Maurice McDonaldovci. Prvých návštevníkov privítala pod menom McDonald's Famous Barbecue, pretože vtedy išlo o barbecue reštauráciu ponúkajúcu najmä grilované jedlá. V priebehu ôsmich rokov však bratia zistili, že väčšina ich ziskov je z predaja hamburgerov. Úspešnú prevádzku zatvorili a otvorili novú, s efektívnou zrýchlenou obsluhou a menu pozostávajúcom len z hamburgerov, hranolčekov a pomarančového džúsu. V roku 1954 sa s McDonaldovcami stretáva Ray Kroc a je fascinovaný ich konceptom rýchleho občerstvenia. O rok neskôr Kroc otvára svoju prvú reštauráciu v meste Des Plaines v americkom štáte Illinios a zakladá McDonald's Corporation. V roku 1961 odkúpil podiel bratov McDonaldovcov za 2,7 milióna dolárov a začal medzinárodnú expanziu.

V súčasnosti patrí McDonald's k najnavštevovanejším reštauráciám s rýchlym občerstvením vo viac ako 120 krajinách sveta. Denne si v ňom vychutná hamburger približne 69 miliónov ľudí. Na Slovensku sa história úspešnej spoločnosti začala písať otvorením prvej reštaurácie v Banskej Bystrici v októbri 1995.
 

Vyberte región